Nästan ett marathon | Mer om mannen, loppen och prylarna

Publicerad 2011-06-02, 23:04 av Kristian

Stockholm Marathon 2011 - revanschen

Medalj Stockholm Marathon 2011

Yes, jag fick min revansch. Det är konstigt att samma lopp kan kännas så olika beroende på förberedelser, väder och andra faktorer. Förra året tyckte jag att Stockholm Marathon var jättejobbigt och ett stort misslyckande. I år var det en helt annan upplevelse.

Jag var ganska sent ute, som vanligt, och hamnade längst bak i startgrupp D. Farthållarbalongerna dinglade flera hundra meter längre fram i fållan och jag fick byta strategi eftersom det inte kändes realistiskt att ta sig fram till 3:45-ballongen som jag hade planerat.

Första varvet försökte jag springa kontrollerat utan att bränna för mycket krut. Jag hittade ett par bra rumpor/ryggar att hänga efter. Tempot pendlade mellan 5:15-5:25 min/km.

När jag passerat 20 km började jag få lite krampkänningar, men de försvann när jag fått i mig halvmarathonpasseringens saltgurka. Den lite tråkiga Djurgårdsvändan flöt på ganska bra. Vid Slussen på andra varvet började tröttheten komma och krampen gjorde sig påmind igen. Jag var tvungen att sänka tempot lite och efter 38 km fick jag gå vid två tillfällen för att krampen skulle släppa lite.

Jag tog mig i mål på 3:53.03, vilket är 40 min snabbare än förra året och 3 minuter snabbare än min tid på Åland i höstas. På det stora hela är jag nöjd med min insats. Jag borde kanske tagit det lite lugnare i början för att få en jämnare resa.

Mina milsplittar:

  • 10 km: 54.06
  • 20 km: 53.43
  • 30 km: 54.31
  • 40 km: 58.34

En stor eloge till Västerbrons soundsystem som gjorde loppets jobbigaste sträcka till en njutning. De bar mig upp för bron på andra varvet och gjorde att jag på gott humör i flera kilometer efteråt.

Planering av marathonåskådande

Min fantastiska familj hann se mig fyra gånger under loppet tack vare noggrann planering. Jag fick även höra en del “Heja Skägget!”, vilket värmde.

Nu väntar Parloppet och träning inför Lidingöloppet…

Comments
blog comments powered by Disqus