Nästan ett marathon | Mer om mannen, loppen och prylarna

Publicerad 2012-06-12, 17:45 av Kristian

Jättelångt och jättetrevligt

22

Hade tänkt att skriva ett långt målande inlägg om min ultrapremiär, men det får bli en nedbantad version istället. Ni får springa loppet för att uppleva hela härligheten. För jag rekommenderar verkligen Jättelångt. Det var ett bra första dopp i ultradammen för mig i alla fall.

Banan
Jättelångt går längst med Roslagsleden, med start i Grisslehamn och mål i Norrtälje 68 km senare. Den första biten av banan var ganska teknisk, iaf för en asfaltsnötare som mig. Hala klipphällar, stenrösen, rötter och smala sicksackande stigar. Vissa partier var det dessutom riktigt geggiga och blötta. Efter 2 mil lugnar det ned sig en aning. Grus- och landsvägar dominerar fram till den näst sista vätskestationen (50 km) där ängar och stigar tog över igen.

50 km

Vädret
Morgonen bjöd på lätt regn, som övergick i uppehåll och 10-15 grader. Solen tittade fram de sista timmarna under loppet. Perfekt löparväder med andra ord.

Mitt lopp
Jag var lite för het i starten och gjorde av med för mycket energi under de första timmarna. Det var ju så kul att skutta omkring i skogen. Efter halva loppet var det gång i uppförsbackar som gällde, som sig bör under ett ultralopp.

Den djupaste dippen kom efter 45 km. Låren var stumma och jag fick börja gå oftare för att hålla krampen borta. Hjärnan ställde om sig till problemlösarmode. Jag försökte få i mig mer salt och lyckades komma tillbaka in i matchen ett tag. Sub 9 timmar fanns inom räckhåll, men jag var för trött de sista 5 kilometrarna för att lyckas. Loppet påminde lite om min första mara där jag brottandes med kramp under flera timmar.

Vätskestation nr 2 Vätskestation nr 2.

Positivt

  • Inga skavsår och blåsor (förutom en liten rackare på lilltån). Tack Sportslick och tåstrumpor
  • Magen höll hela loppet. Jag kunde sätta i mig allt utan problem.
  • Jag kan hålla ett ganska högt tempo även när jag går.
  • Salomon CrossMax var ett bra skoval. Dock hade de fått vara en storlek större mot slutet av loppet. Stortårna tog lite stryk.
  • Jag lyckades hålla lugnet och kände hela tiden att jag skulle ta mig i mål.
  • Allt snack med medlöpare gav nya insikter.

Negativt

  • Jag ryktes med i ett för högt tempo i starten.
  • Hade nog med för mycket packning under loppet. Vätskestationerna var välfyllda med allt man behövde.
  • Det blev för långa provianteringspauser ibland, jag hade kunnat kapa sluttiden med en kvart om jag varit mer osocial.

Frågetecken

  • Hjälpte kompressionsshortsen? Vet faktiskt inte om de gjorde någon nytta.
Jättelångtöl Ölen smakade extra gott efter 9 timmars slit.

Arrangemanget
Det var precis så trevligt som jag trodde att det skulle vara. Alla var glada och hjälpsamma. Hela dagen var perfekt på alla sätt. Själklart utnyttjade jag felspringningsgarantin. Det blev ca 1 km extra löpning.

Jag kommer definitivt återvända till Jättelångt.

Comments
blog comments powered by Disqus